Friday, 19 June 2015

Kisahnya Bermula Di Sini....


Bismillahirrahmanirrahim...

Selamat berpuasa buat semua yg beragama Islam specially to my lovely reader.. Bermula Ramadhan tahun ini, mengingatkan leha pada Ramadhan tahun lalu..

Di bulan mulia ini lah kisah saya bermula.. bermula sgt drastik.. kurang dari setahun byk yg leha kecapi.. niat yg hanya nk tambah2 belanja specially utk raya.. kebetulan pula road tax kereta mati exactly selepas raya ke 7.. itu yg menguatkan lagi semangat saya utk all out last year..

Yes.. kerana sbb itu, saya push diri saya to maximum level.. level yg saya sendiri tak pernah sangka saya bole buat.. post to wall fb setiap setengah jam tanpa jemu.. walaupun ketika itu tiada sape pun kenal saya.. kenal Rashwealth.. kenal Gc Tea (nama dulu Glucos Cut).. mahupun kenal kenal Nano Centa.. apatah lagi Nano Skinzs dan Nano Men 18.

Tapi saat tu hati berkata.. aku peduli apa! Nak baca, baca.. tak  nak baca sudah.. wall aku, post aku, so suka hati aku.. begitulah kata hati yg ketika itu degil..  btol, leha ni sgt degil orgnya.. sgt keras hati orgnya.. kalo saya dh nekad, saya mmg nekad.. en cinta hati pun dh paham sangat perangai degil leha ni.. nampak lembut kan.. tapi keras okay, specially yg mmg sengaja cari pasal.. so janganlah main2 dengan leha ni.. huhu..

Kisahnya bermula seminggu sebelum puasa.. leha menerima jemputan dari si dia.. si dia di bawah ni.. ehehehe.. jujurnya.. kami mmg xkenal mane.. setakat rakan fb je.. nmpk post like, nmpk post like... nk komen, komen.. tak komen, xpe.. itu sahaja.. leha mmg tak sangka sebenarnya leha dpt mencuri perhatian dia mahupun org yg beri suggestion nama leha pada dia.. sbb tu kte kene percaya diri kte, yg kte ni ade kelebihan ade kekuatan ade follower kte sendiri walaupun tak glamor macam Dato Siti.. hehehehe


Dari what’s app suriyani, leha ambil keputusan utk hadirkan diri ke Pre-Business Preview yg pertama.. ketika itu dibuat di Wisma MCA, Jalan Ampang.. tak ramai yg hadir.. serious tak ramai.. semuanya leha tak kenal kecuali 3 orang.. Orang yg pertama Pn Razi’e, orang yg kedua En Nik Azrai.. both adalah sepasang suami isteri yg slalu bg support utk leha dlm bisnes terdahulu walaupun leha ni duduk ke generasi ke brape ntah bawah mereka.. dan ketiga is Suriyani.. iaitu orang yg menjemput leha hadir..



Ingat lagi wajah kak Gee yg present pasal produk.. target utama yg dijangkakan meletop is Nano Centa.. kerana Nano Centa ni sangat berbeza dengan collagen drink kat luar sana.. bukan leha saje2 cakap ye.. tak percaya?? then uolss kene cuba rasa .. kali pertama rasa pun dah buat jatuh cinta.. blum berkali kali rasa..  dan 1st time suriyani jemput leha thru what’s app pun die guna gmbr Nano Centa.. tapi kuasa Allah.. Gc Tea yg meletop melampau! Itulah yg dikatakan, kte hanya merancang, tuhan yg menentukan J

Di Pre-Business Preview ini juga leha pertama kali berkenalan dengan En Shahril .. En Shahril yg present marketing plan.. jujur cakap, leha mmg tak paham satu benda pun! Hahaha habis preview pun kak gee explain 3x still tak paham2 lagi.. tapi nk amik hati.. buat2 lah paham walaupun tak paham.. hehehehe.. sorry kak gee..

Okay, kenapa leha tak paham marketing plan? sbb leha bukan dari bidang ini.. bukan kepakaran leha.. in fact tak minat pun benda2 berkaitan networking ni.. leha join yg sebelum ini pun just buat retailing.. dpt untung runcit je.. tak buat langsung networking.. again sebab mmg bukan minat leha.. Cuma bile ramai org bertanya ade jual tak, tgk ramai yg jual.. leha pun sibuklah jugak nk jual.. itu sahaja..

So, i am totally ZERO in networking bisnes.. Jadi Rashwealth adalah permulaannya.. Permulaan bagi sebuah perjalanan.. permulaan yang mengubah minda leha tentang kehidupan.. permulaan yg mengubah persepsi leha yg networking ini bisnes menipu orang..  totally bertukar 360 darjah!

So, selesai sahaja Pre-Bisnes Preview yg leha mmg tak paham langsung tu.. hehe.. leha sign up as ahli.. so please read carefully crite lepas ni ye..



Leha SIGN UP ahli sahaja just utk beri sokongan pada bisnes kawan2 yg leha kenal di alam maya dan sekaligus bgtau kat diri “takpelah..kite cuba lagi kali ni.. mane tau menjadi J

Itu sahaja niat leha pada hari kejadian.. leha amik 2 kotak Nano Centa & 1 Gc Tea.. itu modal permulaan leha.. balik rumah dan terus bercerita dgn encik cinta hati.. bercerita psl produk dan yg over excitednya bercerita pasal owner of company itself.. sbb leha sendiri mengenali beliau, Pn Gee.. even tak rapat ketika itu, cara kerja beliau mengagumkan leha.. itu juga sebab leha bertahan smp ke hari ini.. kerana leha yakin beliau akan BUAT SAMPAI JADI!! kerana leha yakin die sgt komited dengan kerja, background networking beliau yg mengagumkan leha.. dulunya pharmacist dan kini jutawan muda sekelip mata dengan involve dalam networking sahaja.. very humble person, very down to earth.. kerana itulah juga leha yakin dan percaya, Rashwealth ni bole pergi jauh ke peringkat global..

Bermulalah kisah sepanjang Ramadhan.. setiap 30minit leha post kat wall leha.. pasal produk.. betapa sedapnya produk.. kelebihan produk.. kekuatan produk.. semuanya psl produk.. sampai ade yg sound ckp asyik update bisnes, sampai ade yg block, sampai ade yg unfriend, sampai ade yg ckp leha ni makan gaji buta.. macam macam ada.. tapi leha pekakkan telinga je.. lali dah rasanya..

Well, kalo uols nk tahu, ade caranya kte bole schedule kte punye post.. tapi tula.. tak ramai yg tau sbb tak ramai pun nak amik tau.. yg datang bertanye menuntut ilmu pun sekadar bertanya je.. tak buat pun.. sayangg, ilmu dah ade.. tapi tak guna.. yg kte suke amik tau, yg suka guna,  bercakap belakang je.. sorry.. but it’s true... mencari salah org itu adalah perkara normal kebanyakan orang walaupun bukan semua orang.. sedih juga L.. tapi nk buat cmno.. boo layan jelaa... hahahaha

Walapupun leader leha jauh di selatan ketika itu, ia bukan jadi penghalang utk leha ke hadapan.. kerana leha pun paham, kami semua paham.. kami semua yg bermula bersama sama di hari pertama.. semuanya sedang mencari cari identiti sendiri.. sedang memahami marketing plan itu sendiri.. sedang mencari kekuatan diri utk bermula di saat orang lain sibuk buat persiapan utk raya.. bukan mudah.. bukan hanya utk leha malah semua.. kami semua sgt struggle ketika itu uutk mencari duit raya.. tapi rezeki Allah sape sangka kan?  Alhamdullillah J

Ingat lagi leha sendiri pergi ke rumah kak gee selepas kerja utk menuntut ilmu.. beliau juga baru habis kerja ketika itu.. tak putus2 what’s app beliau byk perkara kerana beliau sahaja rujukan leha ketika itu.. seminggu kemudian leha mula hadir ke kelas preview di office setiap minggu.. even seorang diri, leha tetap pergi..  sebab nk menuntut ilmu ni kene bermula dari hati.. minda kene ready.. ade org xde geng taknak pegi.. padahal geng kat sana pun bole cari.. dan sampai harini, leha masih pergi kelas lagi setiap miggu.. tak pergi leha rindu! Serious tak tipu.



Bermula dari En Shahril yg present, kemudian King Asri dan hingga lah kini leha juga mampu present di weekly Bisnes Preview.. mereka2 ini yg mengajar leha utk berkata kata.. mengajar leha utk belajar tanpa perlu ada rasa malu.. HQ lah tempat leha menimba ilmu.. sekolah saya, cikgu saya, rakan saya semuanya ada.. disitu lah saya nk charge energy nk charge semangat utk kekalkan momentum!

Mcm Leha kata tadi, leha bermula hanya sebagai ahli biasa.. tapi dalam masa 3 minggu, leha berjaya upgrade pangkat yg paling tinggi dalam bisnes Rashwealth ni.. jadilah leha Platinum stokis..

Leha tak kata mudah dan leha juga tak kata susah.. yg leha nak kata, usahalah! Usahalah macam mane pun, janji kte dapat! Ingat lagi pesan King Asri,  by hook or by crook, leha kene Platinum! Nak Platinum? So buat jadi Platinum! Platinum Platinum Platinum! Pkir Platinum!

Set minda anda! Bukan minda set kita.. ade bezanya disitu.. minda kata A, kte buat A.. kte nak A, tapi minda set B.. so jadilah B! Buang alasan! Itu benda penting.. penting sangat2!!

Buat ape yg kte nak, jangan buat ape yg kita taknak! Majoriti semua nk kaya kan? So usahalah nk jadi kaya.. buat lah cmner pun, janji kaya..  tapi yg leha tengok ramai nk kaya, tapi xnak buat ape2.. Perkara pertama yg penting dalam ape sahaja is ACTION! Penah dengar tak orang ckp ACTION SPEAK LOUDER THAN WORD? Benda ni mmg btol! Sangat betol dan amat betol!

Walaupun ade orang kata, rezeki dia lah, baru 1st time join dh nampak hasil.. btol.. leha tak nafikan.. alhamdulillah.. 1st time join networking.. hasil sangat mengagumkan.. sbb leha tau, effort leha mcm mane.. kerja keras leha mcm mane.. it is not easy for me sbb leha bekerja.. ade title isteri, title ibu lagi.. buat bisnes part time lagi.. it is not easy nk bahagikan masa.. even skang pun masih struggle ye..

En cinta hati leha pun bangga tau dengan pencapaian leha.. isteri mane tak bangga bile suami sendiri bangga dengan kte.. isteri mane tak bangga bile suami sendiri back up kte bile di saat org lain pandang serong dgn kte.. isteri mane tak bangga yg suami dia pun bangga sbb isteri die bole berdikari sendiri.. nak bagi suami bangga, u have to prove it! Die org terdekat yg akan kondem kte.. tapi die jugalah org terdekat yg akan back up kte...  die happy, kte isteri lagi happy kan J



INGAT INI! RESTU, DOA DAN IZIN SUAMI ITU SAMA SEKALI PENTING!

Sape yg follow blog leha, pasti ingat cek pertama leha.. cek pertama yg membawa jutaan makna.. cek pertama yg membuat leha berlinang air mata ketika nk bank in dalam cash deposit machine.. cek pertama itulah yg membuatkan leha terus melangkah kerana leha yakin kali ini pilihan leha tepat.. leha yakin Allah dah tunjukkan jalan.. leha yakin ini peluang utk leha merubah segala persepsi orang..leha yakin tempat inilah utk leha mengubah kehidupan..

Kerja hakiki leha tidaklah sehebat mane walaupun akademik leha bole tahan hebatnya.. leha bukanlah org yg sedia cerdik.. tapi leha cerdik kerana berkawan dengan org cerdik.. kerana itulah saya menjadi cerdik kerana tak ingin diperlekehkan rakan2.. leha bukan lah seorg yg ckp sekali dh bole paham.. leha kene ckp berulang ulang, dari situ leha paham.. bukan setakat paham, malah lebih details saya kaji..  

Kelemahan kte itulah kekuatan kita.. Kelemahan itulah musabab utk kite berjaya.. kelemahan kte itulah yg buatkan kte akan struggle sehabis habisnyaa.. FIND YOUR BIG WHY!!!

Ada orang die selesa dengan apa yg ada.. sebab tu die tak berusaha sekeras mana.. gaji masih berbaki.. tengah bulan masih ade belanja.. bole shopping bila bila masa.. leha bercakap mengenai cash money.. bukan shopping yg swipe credit card tu..

Ada orang gaji masuk je.. pap pap pap.. transfer sana transfer sini.. alih2 dalam account ade RM10 je.. tak sampai sejam..well it’s reality.. reallity harini.. tengah bulan cari sape2 nk pinjam sane sini.. hujung bulan bayar balik.. it’s reality.. bukan anda, bukan leha malah ramai yg mengalami masalah yg sama.. kite semua ni serupa je..



Tapi at least mereka yg berniaga ni berusaha utk menambah duit poket.. ade effort nk usaha.. ade effort nk keluar dari masalah mereka.. ade effort nk berjaya.. ade effort nk berubah..

Kalo modal jadi penghalang utk uolss berniaga, skang mcm2 jalan ada.. meminjam utk berniaga bukan penyelesaian kepada masalah anda.. leha sendiri taknak uols semua bermula dengan berhutang.. BERMULA DENGAN APA YG ANDA ADA!  Kalo ade wang itu BONUS BUAT ANDA.. tapi kalo wang itu jadi beban utk anda mulakan, gunakan cara lain utk bermula.. banyak cara! Sangat banyak! Yg penting usaha.. usaha usaha usaha.. Doa pada Allah, jgn sesekali lupa.. Dia Maha Mengetahui perjalanan hidup kita..

INGATLAH, REZEKI ALLAH TAK PERNAH SILAP ALAMAT!



Post a Comment